Hoe wordt een tv-programma gemaakt?

Televisie maakt een groot deel van ons dagelijks leven uit. Het is dan ook heel erg fijn om na een lange dag hard werken in de avond even heerlijk op de bank te kunnen ploffen en te kunnen van je lievelingsserie. Maar hoe wordt zo’n tv-programma nu precies gemaakt? In deze blog lees je daar meer over.

Een format

Elk tv-programma begint met een goed idee. Dit idee moet dan vervolgens verder uitgewerkt worden om inzichtelijk te krijgen of het idee ook daadwerkelijk haalbaar is. Het uitwerken van idee voor een tv-programma wordt ook wel een format genoemd.

In dit format staat precies beschreven hoe het programma er inhoudelijk uit moet gaan zien en wat er voor nodig is om het tv-programma te laten draaien. Met een format kan een tv zender bepalen om een proefuitzending te draaien, dit wordt ook wel een pilot genoemd.

Een pilot uitzending

Zendtijd is erg duur en daarom zijn tv-zenders erg kritisch met het selecteren van programma’s die ze willen uitzenden. Daarom zal een tv zender altijd eerst een pilot uitzenden. Een pilot uitzending is dus een soort proef of het tv-programma wel haalbaar is.

Als de pilot goedgekeurd is dan wordt het tv-programma definitief en zal er een serie gemaakt worden.

De casting en uitzending

Voordat een tv uitzending definitief is zal er eerst een casting plaatsvinden om een geschikte presentator te vinden voor het programma. Als de casting eenmaal succesvol is geslaagd kan de productie van start gaan.

De montage en eindbewerking

Wanneer een tv-programma volledig opgenomen wordt het tijd om het programma gereed te maken voor uitzending. Dit proces wordt ook wel de montage genoemd. Tijdens de montage worden eventuele fouten eruit gehaald en worden fragmenten aan elkaar geknipt en geplakt.

Deze videobewerking is belangrijk om tv-programma kwalitatief in een goede staat te krijgen zodat het kijkers weet te boeien. Want uiteindelijk zijn het de kijkcijfers die bepalen of een tv-programma succesvol is en op de buis mag blijven.

De kijkcijfers

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn de kijkcijfers heel belangrijk om te bepalen of een tv-programma succesvol is ja of nee. Maar ze zorgen ook inkomsten uit bijvoorbeeld reclameblokken.

Als een programma bijvoorbeeld goede kijkcijfers scoort kan de zender meer geld vragen aan adverteerders. Andersom als een programma slecht scoort zullen adverteerders afhaken.

De kijkcijfers worden bepaald door Stichting Kijkcijfer Onderzoek (SKO). Zij verzorgen de meting en bepaling van de kijkcijfers en publiceren deze ook. Tegenwoordig is er een aparte telling voor uitgesteld tv kijken. Denk dan aan programma gemist e.d.